петък, 7 септември 2012 г.

Eлегантният образ на черната котка

Мрачните прокоби, свързани с това красиво и елегантно животно, са от векове. В средновековна Европа образът му е отъждествяван с нечистите сили и дори със самия Дявол. 

В католическите трактати от това време, посветени на вещиците и преследването и,м се казва, че всяка новоизлюпена вещица се представяла пред Сатаната. Той често приемал облика на черна котка.
Заедно с враната абаносовото животно било ценен помощник за магьосниците. 
Жертви на Инквизицията по това време станали хиляди жени обвинени във вещерство, а черните животни били преследвани и изтребвани.

Някои смятат, че отчасти това е и причината да се увеличи популацията от плъхове и да избухне чумната епидемия  в средата на  XIV век.
(Чумата била пренесена в Европа от кръстоносците, които се завръщали с богата плячка - скъпоенности, злато, подправки, но пренесли и опасния вирус. Мишките са естественият му разпространител .Те се размножили неимоверно поради липсата на достатъчно котки. Черната смърт отнесла със себе си около 60% от населението на Англия и три четвърти от жителите на Германия. По това време съществувало суеверие - този който убие котка, ще убие и човек. То всъщност се сбъднало - тези които воювали с нечистите сили в образа на черната котка, погубили себе си....)

Древните египтяни, обратно, обожествявали черната котка, а египетската богиня Бастет - богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени, била изобразявана като жена с глава на котка или лъвица,или просто като котка. Египтяните вярвали, че котката дарява живот, осигурява благополучие, здраве, спокойни старини. 
Притежавала и способността да чете чуждите мисли.

В другите страни
 В Русия имало обичай - преди да се пренесат новодомците в своето жилище, пускали там за една нощ черен петел и кокошка, а на следващата - черен котарак и черна котка. По този начин предпазвали дома си от крадци.
В Англия смятали, че животното осигурявало на неомъжените дами множество поклонници, а пък английските моряци, които се отправяли в морето, вярвали, че черната котка, оставена да обитава жилището им през това време, ще им осигури спокойно плаване.



Любопитно
Английският монарх Чарлз Първи притежавал черна котка, за която вярвал, че му носи късмет.Толкова се страхувал да не я загуби, че назначил специална стража за нея. Когато животното умряло, той възкликнал: "Свършено е с мен!"
На другия ден хората на Кромуел го арестували и след няколко месеца му отсекли главата.

2 коментара: