четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Най-искрената обява в историята

"Търсят се хора за рисковано пътешествие. Малка заплата, свиреп студ, дълги месеци в тъмнина, постоянна опасност за живота, съмнителна вероятност за благополучно завръщане. В случай на успех - чест и слава. Ърнест Шекълтън. "



Тази обява се смята за най-успешната в историята на рекламата. Авторът е Ърнест Шекълтън - знаменит британски полярник, който след покоряването на Южния полюс от Амундсен и Скот решил да прекоси цяла Антарктида.
За тази цел му е бил необходим екип.
Обявата се появила в лондонските вестници. Била разлепена и по стълбовете на града.  Въпреки че не обещавала нищо добро за участниците в Имперската трансантарктическа експедиция(1914—1917), се явили над 5000 кандидати. От тях 3 жени - факт, почти невероятен за началото на 20-и век. 

Примерът с невероятно ефективната и в същото време пределно искрена реклама влязъл в учебниците
Някои скептици обаче заявяват, че такава обява не е била пускана никога.
Най-ранният първоизточник , в която е споменат интригуващият факт, е книгата Quit You Like Men (1944). Косвени свидетелства за обявата,  привлякла хиляди желаещи,  се срещат и в биографиите на великия пътешественик от 20-те г.
Оригиналният текст е обект на интерес от страна на многобройни ентусиасти, любители на историята.

За този, който го намери, е обещано дори възнаграждение.
Наградата е малко скромна - 100 долара, но моралното удовлетворение за този, който открие интересната информация,  явно ще бъде голямо.

Всички участниците в експедицията - 56 души, се върнали благополучно. Загинала единствено котката на корабния дърводелец - мисис Чипи.

Весела Христова 

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар