събота, 17 ноември 2012 г.

Дарът за ангелите

Знаете ли, че когато уискито отлежава, част от алкохолното му съдържание се изпарява.
Наричат го дар за ангелите.


Първи започнали да правят уиски шотландските манастири. Монасите произвеждали скромни количества, които основно се използвали за лекарство. 
Минали години. 
Технологията била изнесена извън манастирските стени и се разпространила сред селяните. 
Постепенно уискито се превърнало в национално питие на Шотландия (т.нар. скоч). 
Има дори празник на уискито.

В един момент властта се намесила. През 1644г. за пръв път бил въведен акциз върху производството му. Как ли са благославяли властника, приел това решение...

Тънкостта на производството е в отлежаването.
Обикновено шотландското уиски отлежава в бъчви, в които преди е имало американски бърбън, но най-добър аромат се получава, ако отлежи в бъчви от херес, мадейра или портвайн – чудесните пиренейски вина.


Понякога стените на бъчвата се обгарят. С дървени въглища се филтрира течността.

Стандартното шотландско уиски отлежава 3 години, малцовото-  5-12 г. Колекционерските сортове отлежават до 21 години, а редките – от 30 до 50г. 

Весела Христова



Няма коментари:

Публикуване на коментар