петък, 15 юни 2012 г.

Хорът на Турецки - висшият пилотаж в музиката

 Едно истинско музикално торнадо помита световните сцени от години.

Великолепна певческа техника, изключително висок професионализъм, десет прекрасни мъжки гласа.


Хорът на Турецки има в репертоара си стотици произведения - от класически оперни шлагери до хитове от Бродуей. Всеки от изпълнителите представлява истински вокален диамант.
Концертите им са определяни дори като културни събития на годината.

Изпълнение на Хор "Турецки" - тук

Хорът се смята за най-успешната руска музикална формация.
На 9 септември 2010 основателят му - Михаил Турецкий, е удостоен със почетното звание - Народен артист на Русия, а през март 2012 е награден с почетен орден за принос в развитието на руското музикално изкуство.


Първият концерт на музикалната формация под диригентството на маестро Турецки е през 1990.
Две години по-късно изпълнителите са покрити със световна слава.
Тайната на успеха - в умелото, оригинално съчетаване на различни жанрове - фолклор, поп, класика, романси, рок, както и в перфектния сценарий на концертите им, в зависимост от мястото и времето - от мултимедийно шоу до камерна сцена.

Диапазонът на гласовете е 4 октави и половина. Солистите са десет.  Всеки от тях притежава солидно музикално образование и опит.

Михаил Турецки - талантлив диригент, продуцент и шоумен, който е в основата на колосалния успех на световноизвестната арт група, започнала триумфалния си път от скромен хор в московската синагога.
 

Московчанин, възпитаник на елитното хорово училище "А.В.Свешников" и музикалната академия на Гнесини.


Михаил Кузнецов - уникален тенор алтино. От осемгодишен пее в детския хор на Болшой театър. В хор "Турецки" е от 1993 г.  Изпълнява и най-сложните вокални партии и с лекота се превъплъщава във всякакви персонажи. Заслужен артист на Русия.





Евгений Тулинов - драматичен тенор. Соловите му изпълнения в оперния репертоар на трупата са впечатляващи. С лекота преминава и в естрадния жанр. От 1991 е заместник на Михаил Турецки. Заслужен артист на Русия.


Олег Бляхорчук - тенор. Бившият солист на националния оркестър за симфонична и естрадна музика на Беларус пее в хора на Турецки от 1996. Талантът му е забелязан още в ранна детска възраст, когато му предлагат да участва като солист в голям концерт по творби на Бах. Тогава Олег е ученик в четвърти клас.

Евгений Кулмис - бас профундо. Завършил с отличие, впрочем както и останалите, музикално училище - "П.И. Чайковски" в Челябинск, след което и академията "Гнесини". През 1991 Михаил Турецки открива невероятния му талант - взима една октава под диапазона на баса. Дълбокият бас на Евгений Кулмис е прекрасна  визитна картичка на музикалната формация.










 Игор Зверев - бас.  Богатият му опит му позволява да изпълнява и поп, и рок, народни песни, джаз, класика. Дори не се нуждае от микрофон. Лауреат е на "Златния Орфей". В хора на Турецки работи от 2003.
Вячеслав Фреш - контра тенор.
  Младият московчанин е  завършил факултета за музика и изящни изкуства в Университета "Гутенберг" в Майнц. Случайно чува изпълнение на групата и е впечатлен от ефектния микс от  популярна, църковна и класическа музика. През 2007 отива в Москва и след няколко прослушвания е приет в трупата.


Алекс Александров - драматичен баритон. Пее в хора от първите му дни. В детските си години пее в хора на Държавната телевизия. Завършил хоровото училище "Свешников" и академията на Гнесини. Роден шоумен, прекрасен пародиен актьор и танцуващ певец.



Борис Горячев - лиричен баритон. Заради работата си в хора на Турецки променя външния си вид, начина си на живот, изучава актьорско майсторство. Жертвата си струва - от 2003 той е включен в състава му.




Константин Кабо - тенор. Позитивният и даровит младеж веднага печели симпатиите на Турецки и от 2007 пее в групата. Универсален актьор, композитор, който създава музика за театрални постановки и циркови представления. Успява за два месеца да научи основния репертоар на хора.


Уникалният репертоарен и сценичен формат превръща  Хор "Турецки" в синоним на музикално шоу от изключително висока класа.

Надяваме се някой ден да дойдат и в България....

Весела Христова

източник
http://www.arthor.ru


Михаил был награжден Орденом Почета «за большой вклад в развитие отечественного музыкального искусства и многолетнюю творческую деятельность».

Няма коментари:

Публикуване на коментар