Трюфелите били познати още във времената на фараоните, но на най-голяма популярност се радвали в края на 19 век. Тогава добивът им превишавал 1000 тона на година. За сравнение - днес се събират около 20-30 тона на година.
За хората в миналото било мистерия как се е появил трюфелът. През Средновековието му приписвали магични свойства, а според учените бил продукт на подземните газове.
Трюфелите не се берат като обикновените гъби, а се намират със
специално обучени за целта животни - кучета , прасета и дори мечки! (цената на едно
такова куче с родословно дърво започва от 4 000 евро, а най-добрите в
бранша са от породата Лаготу). Без тяхна помощ трудно може да откриете
трюфел, защото той се намира на дълбочина до 30 см под земята, където
расте в пълна симбиоза около корените на определени дървесни видове.
Негови издайници са мушиците, кръжащи отгоре (трюфелът е любима храна
дори за насекомите), както и фактът, че земята е ровена от животни - зайци, глигани, мечки и др., които обожават вкуса му.
Въпреки че външният му вид съвсем не е привлекателен, той е сред най-ценните деликатеси.
Има вкус
на гъба с привкус на печени семки или орехи, който е пикантен и уханен с
много нюанси.

Във Франция излизат на лов за трюфели с прасета, които усещат мириса им от 50 метра. Задължително прасето е с намордник, за да не пострада търговския вид на гъбата.
От стотината вида трюфели само няколко са "благородни", т.е.
представляват кулинарен интерес. Двата най-прочути са Белият
трюфел от Алба (Tuber magnatum pico) и Черният (Tuber macrosporum).
Истинското признание за трюфела като деликатес започва от времената на
Людовик XIV. На трапезата му сервирали трюфели, преминали през минимална
кулинарна обработка, задължително украсени с цветя.
Къде расте трюфелът?
В дъбовите и букови гори на Южна Франция, Северна Италия, Централна
Европа, Близкия Изток, Африка, Австралия, Калифорния. Трюфелите растат на
дълбочина 10-30 см. Срещат се и сред
брезови и орехови насаждения. Обикновено са около корените на дървото и
растат през цялата година.
В България ги има в
почти всички региони на страната – в гористите местности с карстови
почви. Възможно е да се култивират. Успешни опити са правени още през
1808 г, когато по-наблюдателните са забелязали, че трюфелите растат
между корените само на някои дървесни видове. През 1808 французинът Жозе
Талон събира жълъди от дъба, под който намира трюфели. Засажда ги и
след няколко години в корените им били открити трюфели.
През 1847 година
Август Росю засажда 7 хектара с такива жълъди и след време събира
богата реколта от трюфели, за което получава награда на Световното
изложение в Париж през 1855 година.
Трюфелите имат силно ухание, затова са идеални за ястия със слаб
аромат. Срещат се в някои видове сирена, напр Fonduta – специалитет от
пиемонтската традиционна кухня
Перфектният трюфел притежава добър аромат и плътен вкус. Щом е узрял и бъде събран, трябва да се консумира възможно най-скоро
Белият трюфел влиза в състава на някои козметични средства: кремове,
маски за коси, тъй като е богат на протеини и аминокиселини.
Цената на трюфела
Трюфелите обикновено се продават в скъпи гастрономи, като за всеки
вид има сезон. Белият се събира от октомври до януари, но има и черни
трюфели, които растат от декември до март. Видовете се различават по
качество и цена. На европейския пазар белият достига цена – 5-8 000 евро
за килограм, а черният – около 1000.
В големите хипермаркети и у нас се намират трюфели на цена 5 000 – 6
000 лв за килограм. На пазара в България почти не се срещат пресни
трюфели, но могат да бъдат открити консервирани – цели, нарязани на
ивици или в пастети, а най-достъпен като цена е зехтинът, ароматизиран с
трюфели. За кулинарни цели се използват няколко грама.
Как се приготвя
Трюфелът обикновено се реже на тънки ивици или се настъргва
непосредствено преди консумация и се слага в различни ястия. (Ако едно
ястие в Италия струва 300 лири и отгоре се настърже трюфел, цената му
скача до 1 300 лири).
Не се препоръчва да се пече. Деликатесните гъби не понасят термична
обработка, след която губят ценните си свойства. Във фурна се поставят
максимум за 5 минути.
Трюфелът може да се консумира с всичко. Французите го предпочитат в с
обикновени пържени или варени яйца. Може също така да се комбинира с
варено или печено месо.
Как се съхраняват
Тези нежни гъби не издържат много. Може да се съхраняват около 2-4
дни, най-добре в херметично затворена кутия. Преди това гъбата трябва да се
почисти от полепнала почва, след което да се постави в съд и да се
засипе с ориз, който ще поеме аромата и същевременно няма да позволи да
трюфела да изсъхне или загние. Трюфелите не трябва никога да се мият с
вода, което е гибелно за тяхната структура и аромат, а само да се
почистят с четчица и сух плат. Гъбите могат да се държат също в зехтин
или спирт. При консервирането в зехтин те не само се запазват, но и
зехтинът придобива превъзходен аромат.
Трюфелите се обелват от кората, попарват се за кратко във вряща
вода, заливат се със зехтин и се поставят в херметически затворен съд.
Кората може да се използва като добавка за други ястия.
Трюфелът притежава благородство, което предава на всяко ястие и го превръща в шедьовър на кулинарното изкуство.
http://mushroomer.info
http://dogs.ru, beauty.bg
Весела Христова
Mnogo drugi potrebiteli i gastronomi kasvat tsche Trüffelite moje da se miat s voda?
ОтговорИзтриване