четвъртък, 21 юни 2012 г.

Виктор Цой - днес би трябвало да навърши 50

Известният музикант от корейски произход днес би трябвало да навърши 50 години.  Вокалът и фронтмен на легендарната рок-група от осемдесетте „Кино“загива на 28 години при нелепа катастрофа на 15 август 1990.



Той обаче е потвърждение на мисълта, че легендите не си отиват лесно и дълго, дълго след последния си дъх все още са сред нас. В паметта на почитателите си. С музиката си.

 И днес в една московска пресечка - Кривоарбатска, съществува стената на Цой, която цялата е покрита с надписи "Кино", "Цой е жив", цитати от песните му. 
Всеки негов фен смята за свой дълг да остави пречупена запалена цигара в пепелника до стената. 


Стената се оформя през 1990 година, след като някой изписва с черни букви върху нея "Днес загина Виктор Цой" . Веднага се появява друг надпис - "Цой е жив!". От тъжния 15-и август до първите студове тук всеки ден имало младежи. После започват да се появяват и други надписи. Поставен бил и портрет на Виктор Цой.
Стената на Цой е забележителност на Москва, която не присъства в официалните пътеводители, но въплъщава духа на времето и на поколението от прехода, който там е също  толкова труден, колкото и у нас. 


Весела Христова

2 коментара:

  1. Смъртта му наистина е повече от нелепа. Доколкото знам, катастрофата е станала на път за поредното участие. Имали са доста силно турне.
    Поздрав с "Группа крови"!

    ОтговорИзтриване