вторник, 8 януари 2013 г.

На чаша чай от джинджифил

В сезона на настинките и грипа е хубаво да си припомним изпитаните рецепти от овехелите страници на добрите стари книги за здравословни навици.

 

А пък ако искате да бъдете освен здрави, и красиви - с чиста кожа и естествено- сияен тен, не ви остава нищо друго, освен да се снабдите с...джинджифил.

Джинджифилът е тера инкогнита за много от нас, обаче за посветените е истински източник на младост и елегантен силует.


Една касиерка в хипермаркета, откъдето купих коренче, ми сподели, че техен редовен клиент си похапвал ежедневно настърган джинджифил с мед и изглеждал фантастично за възрастта си!

 Нека надникнем в тайните на природното съкровище с такова звучно и красиво име.


Джинджифилът има обезболяващо, противовъзпалително, дрениращо, спазмолитично, заздравяващо, тонициращо, потогонно, бактерицидно, жлъчкогонно, стимулиращо действие!
 Известен е като силен антиоксидант и прекрасно, укрепващо имунитета средство. Подчертава вкусовите и лечебни свойства на останалите подправки или билки. Предпазва храната от гранясване и развитие на бактерии и именно заради тези консервиращи свойства се превръща в задължителна съставка на коледните сладкиши в Германия, които се запазвали дълго време за празниците (като прочутите нюрнбергски джинджифилови меденки “лебкухен").


Изключително ефикасен при простуда, грип, кашлица, хрема, болки в гърлото, има загряващо действие.


Тибетската медицина препоръчва за укрепване на имунитета преди грипната вълна да пием чай от пресен джинджифил. Парченца от корена се заливат с преварена гореща вода. Добавя се малко мед.


Други здравни ползи

Полезен е при алергични и кожни болести и бронхиална астма. Намалява нивото на холестерола в кръвта и има леко слабително действие.
При ревматизъм, артрози, артрити намалява болките в ставите. Използва се и при болки в мускулите.
Прекрасно средство при физическа и умствена преумора, което ни позволява да превъзмогнем стресовите ситуации и да възстановим силите си.
Стимулира дейността на щитовидната жлеза, подобрява мозъчното кръвооросване, укрепва съдовете, намалява артериалното налягане и подобрява състоянието при атеросклероза.


Джинджифилът е доказано ефикасен в борбата със стареенето, увеличава потенцията и се бори с безплодието. Помага на кожата да остане млада по-дълго време. Извлича шлаките и токсините от организма. И което е много важно - повишава метаболизма! Ето защо е предпочитано средство при диети.

1 коментар:

  1. Много уютна публикация, Любопитко! От скоро открих колко вкусен и ароматен е чаят от пресен джинджифилов корен, горещо го препоръчвам. Усмивки.

    ОтговорИзтриване