четвъртък, 24 януари 2013 г.

Благотворното влияние на благородните метали

Украшенията от благородни метали са предпочитани от милиони жени. За мъжете пък винаги е било въпрос на чест да поглезят дамата на сърцето си с изящно бижу от сребро, злато и т.н.

 

Среброто
През вековете са битували вярвания, че сребърните изделия (куршуми, ножове, накрайници за стрели, кръстчета) предпазват от нечисти сили. Още в годините, когато не е било известно нищо за бактериите и микробите, среброто е спасявало живота на мнозина. Историята познава много случаи, когато благородният метал е съхранявал здравето на висшите военачалници по време на продължителни походи, свързани с липса на елементарна хигиена. В условията, когато цели армии умирали от епидемии, те не се разболявали. Причината била елементарна – благородните пълководци, въпреки че се хранели от един котел с войниците, пиели вода от сребърни канчета, докато подчинените им използвали оловни. Дори незначително количество сребро, разтворено във вода, убива микроорганизмите в нея, а водата, съхранявана в сребърен съд, се запазва дълго време, без да наруши вкуса си. 


В наши дни среброто е един от най-популярните материали за изработване на украшения. То има не само антисептични свойства, но влияе положително върху жизнените процеси в организма.
Златото също има благотворно влияние върху организма. 

Влиянието на бижутата от злато и сребро върху здравето ни
Изследванията за това, как се отразява носенето на украшения от благороден метал върху здравето на човека, продължават и до днес. Хората забелязали полезното им действие в определени случаи. Ето защо, въпреки че няма конкретно медицинско обяснение за това, ви предлагам следната информация:

1. При проблеми с щитовидната жлеза се препоръчва носенето на огърлица от кехлибар. Бижуто трябва да е по врата, а сребърният обков ще подсили действието му.
2.
Смята се, че носенето на сребърни или златни обици развива паметта, а ако са поставени в горната част на хрущяла на ушната мида, помагат при херния. 


3. Когато жената има дихателни заболявания или проблеми със сърцето, се носи дълго колие от благороден метал, стигащо до средата на гръдния кош. 

4. На хипертониците не се препоръчва да носят сребро, а злато, което има силно тонизиращо действие и понижава кръвното налягане. То се препоръчва при хора със сърдечни заболявания или при общо изтощение на организма. 

5. Среброто усилва имунитета на организма. Буквално казано, убива бактериите и вирусите и ни предпазва от инфекции. В Индия, например, живеещите по поречието на река Ганг рядко страдат от кожни заболявания. Водата на Ганг е богата на сребърни йони, които попадат в нея от подземни извори, преминаващи през сребърни залежи. 

6. Златото помага на хора с нарушена дейност на стомашно-чревния тракт: при язва на стомаха или болести на дванадесетопръстника.

7.
Среброто има успокояващо действие и се припоръчва да се носи при раздразнителност и главоболия. Златото, обратно,  тонизира организма. 


8. Златото има топъл ефект и подхожда за дами в зряла възраст. Среброто е с противоположен – охлаждащ ефект, и се носи предимно от млади жени. Казват, че ако поставите сребърно украшение в устата си, ще утоли жаждата ви. 

Весела Христова


Няма коментари:

Публикуване на коментар