неделя, 9 декември 2012 г.

Възможните неволи в празничната нощ*




Декември. Дните се изтъркулват неусетно като...Хайде да направя едно банално сравнение - мъниста от разкъсана броеница.
 В офиса естествено цари особена атмосфера, далече от понятието делова. 
Еуфория, предчувствие за празник...

Какво е новогодишният празник за нас? Красива условност, носеща надежда. За някои - крачка към мъдростта, а за други – отворена врата към нови хоризонти. На прага на въображаемата граница във времето обикновено търсим обкръжението на приятели, с които да споделим трескавото отброяване на последните секунди и традиционно отбелязваме събитието с трапеза, отрупана с най-доброто, на което сме способни. Освен отбрани ястия в духа на ритуала, присъстват неизменно и любимите напитки с двуцифрен градус. С напредването на нощта те ще освободят задръжките и ще повдигнат настроението ни на степен.
Тук е моментът да си спомним една народна мъдрост. За бъчвата с мед и лъжицата катран в нея. И вероятността празникът да ни загорчи, в случай че нарушим основния принцип на разумното съществуване – умереността . 
Как да избегнем това?
С правилна подготовка и старателно усвояване на тънкостите в изкуството на веселбата. В конкретния случай - на новогодишния купон.

От хилядолетия хората си устройват тържества.“Одисея” например започва със сцена на пир: "...Смесваха вино с вода във дълбоки стакани едните, другите с гъби шупливи почистваха сръчно софрите и върху тях пред мъжете деляха камарите с мръвки..."!  
Тракийските вакханалии в сърцето на Родопите, средновековните гуляи на Хенри Осми и... така до днес, когато в много по-цивилизован вариант посрещаме поредната година от нашия живот.
Как да изглеждаме привлекателни и свежи дори след многочасово веселие на маса? Ето няколко съвета, за да не бъде празникът ни помрачен от съжаление на следващия ден.

Как да не преядем?
1. Не сядайте на масата, без да сте хапнали предварително. Нощта е продължителна, а денят все пак е дълъг. Един час преди събитието изяжте лека зеленчукова салата и изпийте чаша чай с лимон. След тридесет минути - чаша вода. Спазвайте условна пауза от един час между основните ястията.
2. Ползвайте приборите по начин, който е нехарактерен за вас. Ако си служите основно с дясната ръка, поставяйте храната в чинията си с лявата (и обратно). Това е хитър трик да намалите количеството храна.
3. Откажете се от всичко, което може да се яде и с ръка. Ще се наложи да игнорирате красиво поднесените сирена, крилцата, колбасите и други продукти с високо съдържание на мазнини. Направете изключение за суровите зеленчуци и морските дарове. Диетолозите са категорични, че колбасите (луканки, суджуци и др.) трябва да присъстват символично. Те съдържат 50 пъти повече натрий, отколкото месото – факт, неблагоприятен са хората с хипертония. 

4. Преди да се посегнете към платата с изкушения, се огледайте и подберете не най-близкото до вас, а това, което действително ви харесва. Слагайте си съвсEEм малки порции и дъвчете мнООго бавно.

5. Пропускайте чипсове, пуканки и подобни храни, предлагани в пакети. Насочете се към ястия, които се готвят само по това време на годината – например интересни сармички с кисело зеле, сушени чушки с пикантна плънка или храни, които никога преди това не сте хапвали. Опитайте първо тях. Не се старайте да си вземете от всичко.

6. Ако сте домакинята на вечерта, не гответе повече, отколкото е нужно. Съветът, естествено, е много труден за изпълнение. Често се случва планираните продукти да надвишат три пъти реално консумираните.

7. Правилният избор за празничното меню са рибни и месни ястия, зеленчуци, сирена, плодове. Акцентът на напитките – сокове, минерална вода, червено сухо вино. За ползата от червеното вино (в умерени количества!) не е необходимо дори да споменавам. 

Плодовете естествено ускоряват метаболизма и подпомагат правилното храносмилане. Ако си хапнете ябълка, круша, портокал или киви преди ядене, няма да се нахвърлите веднага върху храната. Има една тънкост – консумирайте плодовете преди вечерята.  


В качеството на десерт не са толкова полезни:  ферментацията им понякога води до нежелани стомашни проблеми. 

Увертюрата в празничната трапеза се отрежда на зеленчуковата салата

Най-добре от пресни продукти. Дресингът – зехтин и подправки в разнообразни комбинации. Откажете се от майонеза или я олекотете с кисело мляко. Тлъстите меса – пържоли, печено прасенце и др., задължително консумирайте с гарнитура от зеленчуци, а не с картофи или ориз. Така ще облекчите работата на стомаха си.
8. Бъдете ...последни. Ако започнете да пълните чинията си след като останалите вече са приключили, вероятността тежките и мазни храни да са свършили е твърде голяма.
9. Възприемете принципа да не се храните, докато беседвате с някого, независимо от факта, че само слушате, а не говорите. Основното в новогодишния купон е веселбата и общуването с приятели. Храненето е на втори план. Заложете на танците, а не на похапването!


10. Търсете компромиса между разума и чувствата и ако се колебаете между сиропираната традиционна баклава и разкошната торта, си задайте въпроса “ всъщност, какво искам повече?”. Изберете едното. Не е необходимо да си изяждате добросъвестно всичко. От баницата с късмети си хапнете само вашето парче или поне го опитайте. Забравете за хляба. Ако пък нещо ви хареса, но сте вече твърде сити, помолете да ви опаковат от него за вкъщи.
11. Обикновено след новогодишните празници натрупваме килограми не защото сме преяли вечерта на 31 декември, а защото преяждането продължава няколко дни – Василовден...Йордановден, Ивановден, служебните партита, посещенията при роднини и приятели. Постарайте се да отбелязвате празниците през деня или ако са вечерта – не отивайте гладни.
За всеки случай си вземете медикаменти, съдържащи ензими за улесняване на храносмилането. Ако все пак сте преяли, на следващия ден консумирайте само плодове. 
Как да не препием
В празничната нощ е препоръчително да контролираме не само храната, но и изпитите чаши. Медиците са изчислили нормата: на кг тегло – 1 грам етилов алкохол, т.е. за мъжете около 250г концентрат, а за жена с тегло 60 кг- 2 чаши сухо вино. Пиенето с мярка обаче е задача с повишена трудност в тези часове.
1. Преди вечерята изпийте чаша силен чай с лимон или кафе и чаша лимонов сок. Цитрусовият плод е добър помощник в борбата с алкохолното опиянение.
2. Не пийте на гладен стомах. Изпитият алкохол моментално отива в кръвта и ви удря в главата. Предварително изяжте нещо мазно. Мазната храна се усвоява по-бавно и защитава стомаха, като задържа проникването на алкохола в организма. Ако не обичате бекон, вземете си банан прекрасен начин да забавите действието на водката, ракията или любимото уиски. На трапезата постоянно замезвайте.
3. Комбинирайте алкохола с минерална или чиста вода. В по-големи количества. Не смесвайте с газирани напитки. Нека само чашата с шампанско бъде с палави мехурчета (достатъчно е да отпиете една-две глътки от нея в кулминацията на нощта). Токсиколозите са единодушни, че съчетанието газирани алкохолни напитки (бира, шампанско) и твърд алкохол, е абсолютно нежелателно. Опиянението тогава настъпва значително по-бързо. Всъщност азбучна истина е, че  питиетата не бива да се смесват.
4. Оптималният вариант за дамите: препоръчително е да консумирате сухо вино - действието на 100 г е около 2 часа. Движете се повече!
Добре прекараните часове ще ви презаредят невероятно. Това е времето, когато трябва да си кажем – животът е прекрасен!

На другата сутрин
-Компенсирайте непременно обезводняването, но разтворете в чашата с вода таблетка витамин С.
- В половин литър горещ чай прибавете 8-10 супени лъжици мед и сока на един лимон. Изпийте течността.
-Предварително се снабдете с разтворими таблетки магнезий, който да приемете при възникнали проблеми.
-Направете си айрян. Млякото съдържа белтъчини, които неутрализират токсините.
-Доматеният и зелевият сок действат изключително ободряващо. 
 Весела Христова
Текстът е публикуван и в сп. Beauty 2011



Няма коментари:

Публикуване на коментар