понеделник, 10 декември 2012 г.

Змията - символ на 2013

2013. 

Годината на черната  змия. 

 

Змията се свързва с годините 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025. Змийската година започва на  10.02.2013и продължава  до  30.01.2014 г.

 Какво обаче означава този древен знак?

Змията е сложен и универсален символ. Едновременно означава смърт и безсмъртие, добро и зло, олицетворени и от раздвоения език, целебното, но и смъртоносно действие на отровата, мистериозното умение да хипнотизира хора и животни.

Това видимо противоречие , съчетаването на две различни, често противоположни начала, е присъщо за символите от най-дълбока древност.
Змията като същество, което може да убива,  символизира смъртта, а като животно, което мени кожата си - живота и възкресението.
Минойска жрица
Навитото на колело студенокръвно се отъждествява с кръговрата на живота. Това е и Слънцето, и Луната, животът и смъртта, светлината и тъмнината, изцелението и отровата, мъдростта и опустошителната страст...

Змията е и фалически символ, свързва се и с бременността. 

Всички женски божества, включително и Великата богиня майка, са изобразявани в компанията на змия - обвита около тях или в ръцете им. 
Присъщи са и типично женски качества - загадъчност, интуитивност, тайнственост. 


Символизира и непредсказуемостта - появява се неочаквано и изчезва по същия начин.
Змията се смята за двуполова и е знак на всички самовъзпроизвеждащи се божества. Олицетворява силата на Земята, плодородието. 

Неизменен атрибут  на древногръцкият бог лечител Асклепий е жезъл, около който е обвита змия /По-късно това е чаша, обвита със смок мишкар/.

 Символът е едновременно соларен, сексуален, погребален, хтоничен - т.е. изразява силата на мрака, подземията. 
Тъй като обитава дупки в земята, контактува с подземния свят и има достъп до силите на мъртвите, до магиите. Змията като хтоничен символ изразява агресията на боговете на мрака, противопоставя се на слънчевите, духовни сили и олицетворява тъмната страна в човешката душа. 


Змията се разглежда и като посредник между Небето и Земята, символизира Инстинкта, виталността, енергиягта.
Асоциира се с небето, земята, водата и с Вселенското дърво.
Изобразява пътя на Слънцето на небето, мълнията и силата на водата, придружава при всички речни божества
Змията е Знание, Сила, Коварство, Изтънченост, Хитрост, Тъмнина, Изкусителка.

В християнския свят змията се смята за олицетворение на дявола, но в Индия е свещено животно.
У нас има и празник на змиите - денят на св. Йеремия.
 В народните представи те излизат от зимните си леговища на 25 март - Благовещение. Властелинът им обаче се появява на  1 май - Йеремия. 

Весела Христова

1 коментар:

  1. Тъкмо завърших един кратък материал за библейската медна змия, когато попаднах на вашата обзорна статия. Ето го и него:

    ИСУС ХРИСТОС И ЗМИЯТА

    След извеждането на евреите от египетско робство, те роптаят не веднъж срещу Бога и срещу Мойсей. Веднъж Господ им напраща смъртно отровни змии. Тогава те се покайват, а Той нарежда на Мойсей:
    „Направи си горителна змия и я постави на висока върлина. И тогава, всеки, който погледне към нея, той ще остане жив.“ (Второзаконие 21:4-8) Така и става.
    После евреите ѝ се покланят цели 700 години (Исая 36:7). Едва юдейският цар Езекия, за който в Библията се казва, че е постъпвал праведно пред Бога, унищожава медния идол, наричайки го нехущан – парче мед. (4 Царе 18:4)
    1400 години след направата на медната змия, и 700 години след натрошаването ѝ, Исус Христос се идентифицира с нея: „Както Мойсей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкия Син, та всеки, който вярва в Него да не погине, но да има вечен живот“ (Йоан 3:14,15)
    „И когато Аз бъда издигнат от земята, всички ще привлека към Себе си.“ (Йоан 12:32)
    От неговите грандиозни предсказания, това единствено се е оправдало.
    Юдеите реагират срещу претенциите му. Твърдят, че в него се е вселил демон. Той се оправдава: „Когато издигнете Човешкия Син, тогава ще познаете кой съм Аз, и че нищо не върша от себе си, но както ме е научил Моят Отец, така говоря.“ (Йоан 8:48,28)
    След Исус изминаха още 2000 години, но омагьосаният и привлечен от него свят още не е осъзнал разликата между неговия Отец и Бог; още не е проумял кой всъщност е Човешкият Син, и кой е този, който го е вдъхновявал!

    Данаил Христов

    ОтговорИзтриване