вторник, 7 януари 2014 г.

Слънчевите акварели на Абе Тошиюки

Преди години чух странния израз "Животът започва на петдесет".
В случая с японския художник Абе Тошиюки това е неоспорим факт. След като 20 години преподава изобразително изкуство в японско художествено училище, на 51 години решава да се посвети единствено на голямата си любов - акварелната рисунка.
С която става известен и влиза в сърцата на хиляди хора по света.



Абе Тошиюки е роден през 1959 г в град Саката. Дипломира се в Токийския национален университет - рисуване.

 



Днес е известен с прекрасните си акварели, издържани в стила на реализма.



Като обект на творческите си тръсения художникът избира непознати кътчета. Прави го съзнателно, за да избегне усещането за дежа вю при разглеждане на пейзажите му.


 Всички знаем, че поняка картини се рисуват от картички или снимки. Аз за пръв път се сблъсках с обратното - фотография, вдъхновена от картина на Абе Тошиюки.



Каква е тайната, с която художникът покорява хиляди хора по света? Майсторството , с което  се   разкрива великолепието на природата,старанието при изписването и на най-малките детайли . А деликатната, мека светлина създава особена атмосфера, в която се разтваряме напълно.  


"Като рисувам, се съсредоточавам върху нюансите и детайлите на предметите, които ни заобикалят. Японците винаги са обичали и уважавали природата си и аз смятам, че това е намерило своето отражение не само в известни японски призведения на изкуството, но и в литературата ни. Поетичните описания на речните бързеи, крехкостта на вишневия лист, мисълта за неизбежната промяна могат да бъдат изразени и чрез живописта.Смятам, че тези идеи могат да бъдат изразени и с моите акварели."  Абе Тошиюки.

Весела Христова





Абе Тошиюки (Abe Toshiyuki)_art_Живопись_01
http://www.abety-art.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар