събота, 14 декември 2013 г.

Украинската Лейди Гага или безкрайно талантливата Светлана Лобода




Светлана Лобода (с ударение на "  а ") е певица, която със сигурност ще запомните. 
Клиповете и са зрелищни, провокативни, супер оригинални, а песните - от тези, които заковават твърдо челните места в музикалните класации. И понеже в българското интернет пространство информацията за нея е прекалено оскъдна, реших да ви направя съпричастни с творческия път на една красива и талантлива украинска звезда.




Светлана Сергеевна Лобода се ражда на 18 октомври 1982 в Киев. Музикалните и наклонности са забелязани от далновидните родители навреме и тя постъпва в музикално училище, в паралелка " пиано". По-късно изучава вокално майсторство и дирижиране. Приета е в Киевската Академия за естрадно и цирково изкуство и още в първи курс започва да пее в групата  "Капучино", която бързо става популярна в страната. След известно време групата забавя темпо и  прекратява концертите си - факт, който не допада никак на дейната Светлана. Тя обаче е обвързана с железен договор, който не и позволява да напусне състава. Певицата не може да се примири с наложените и ограничения - иска да пътува, да пее. Затова променя външния си вид така, че продуцентите да не я познаят и започва да пее с псевдонима Alisiya Gorn.

 


 През 2003  се явява на кастинг за първия украински мюзикъл "Екватор", в който съвсем заслужено получава главната роля. Главен продуцент на мюзикъла е Алън Холи, известен и с работата си в "Котките". Едновременно с работата си в мюзикъла Лобода създава групата "Кеч".  Там я забелязват продуцентите на  знаменитата «ВИА Гра» .
През май 2004 Светлана се явява на кастинг за нов проект на Константин Меладзе. Атрактивната външност,  пластичността и вокалните данни са силните козове в нейна полза. С лекота преодолява конкуренцията на петстотинте кандидатки и е класирана на първо място в, оказва се, конкурса за солистка на най-популярната за това време група в ОНД -«ВИА Гра». Лобода заменя всъщност напуснала участничка в състава. Първатаи поява като член на Виагра е в шоуто на Игор Крутой “Фабрика за звезди”. Първият клип с нейно участие е “Биология”. За една седмица презаписват целия репертоар от 21 песни на групата, но с вокала на Лобода.  Следват безкрайни гастроли, концерти.  Продуцентите налагат забрани в личния и живот, не разрешават импровизации на сцената, недоволстват от интервютата и в медиите. 
След заснемането на музикалния филм “Сорочинският панаир” Лобода взема окончателно решение и напуска Виагра. “Искам да пиша песни, да измислям образи, да монтирам клипове . С една дума – да творя” – категорично заявава певицата и се впуска в соловата си кариера.



При създаването на първата си самостоятелна песен Светлана се насочва към стар познат . Това е музикантът Тарас Дьомчук. Записват драматичната композиция “Черно-бяла зима”  и заедно с режисьора Алън Бадоев снимат най-провокативния клип в Украйна за 2004. Видеото се излъчва не само в страната, но и по музикалните канали в Русия - «МУЗ ТВ», «MTV Russia» и «ТВЦ - Лица». След него излиза лиричната композиция “Ще те забравя”. Клипът се класира на първо място наФестивал за чуждестранни клипове в Португалия през 2005. Третата песен на Светлана е пълна противоположност на предишните две – представлява римейк на Kelly Joyce -Vivre La Via . Клипът  към песента “Няма да забравиш” е скандален. Видеото е свалено само месец след като започва да се върти по централните музикални канали. По морални съображения.
 През ноември 2005г е премиерата на дебютнияалбум на амбициозната дръзка певица - «Ты не забудешь» / Не ще забравиш/.

Истинско събитие в шоу бизнеса е четвъртият и клип “Черен ангел”. Заснет е с участието на Надежда Мейхер – приятелка на Светлана и бивша солистка във «ВИА Гра», която също напуска групата след Лобода. Светлана се намира в труден житейски период - след раздяла с любим човек, и излива цялата си болка в песента. 



 Следват хитовете «Постой, муЩина». «Мишка, гадкий мальчишка» . Света е водеща в  телевизионната програма «Шоумания» .  През 2007 води шоуто “Мис ОНД”. Открива собствена туристическа агенция Happy Vacations. 
През 2007 г. създава клип към лиричната и нехарактерна за творчеството и песен “Щастие”. Режисьор е  Михаил Сегал. На 18 октомври 2007 открива самостоятелната си фотоизложба , посветена на Индия. Изложбата е с благотворителна цел, в помощ на сираците и онкоболните деца.
През 2008 излиза видеото – «Не Мачо». За снимките певицата създава дизайнерската тениска с надпис F*ck The Macho, която се радва на интерес от страна на екипа и и дава идеята за разработване на собствена модна линия. Ражда се успешният младежки бранд за дръзки и красиви F*ck The Macho .През март в нощен киевски клуб е премиерата на втория студиен албум «Не Мачо». Презентацията минава изключително успешно.





С парите, спечелени от продажбата на първата си колекция F*ck The Macho певицата снима «За что?», клип, на който е сценарист и режисьор. 

През септември 2008 Светлана започва турне в Украйна. Независимо от икономическата криза концертите и се радват на голям интерес. Забележителна е и съвместната и дейност с благотворителната организация” Звездите за децата”. Всеки неин концерт е посещаван безплатно от децата сираци, които получават подаръци лично от певицата.
Същата година  Лобода става лице на ТМ Axe Jet в Украйна, а през февурари 2009 г. се снима в реклама на Beaver boots. 

На 18 октомври 2008 на рождения си ден става лауреат на украинската премия «Национальный Олимп» и получава награда за оригиналния си стил на пеене и творческите си експерименти.
В края на  2008 г. Светлана представя новата си англоезична песен, написана специално за нея от Dj Lutique By Your Side. Данс парчето е популярно не само в Украйна, но и в Китай. В края на годината певицата показва и новата си модна колекция  No Silicon. .
 
През 2009 се класира за участие в “Евровизия 2009”.
Европейската преса оценява клипа и «Be My Valentine» като най-добър. Песента и се класира на 12-о място.
Използвайки мащабите на конкурса, Светлана Лобода слага начало на обществената инициатива “ Не на домашното насилие”. Излиза и новият и албум "Anti-crisis girl: the best of...". През лятото на 2009 започва турне в Европа и страните от ОНД. 
 През 2010 Лобода за пореден път шокира публиката с видеото “«Жить легко» /Леко се живее/ ,  в което се представя като стокилограмова дебеланка. 


След него записва «Сердце бьется» /Сърцето ми бие/ с Макс Барских, а скоро след това излиза и крип, оценяван като най-скъпия в украинския шоубизне. Светлана и Макс се превъплъщават в диви животни. Изпълняват сами сложни каскади. Макс, впрочем, е лудо влюбен в Светлана. Дори в един момент срязва вените си от отчаяние. Чувствата си изразява в песента “Сука-любовь»( с инициалите на Лобода).


 
През 2010 певицата официално регистрира търговската марка на музикалната си дейност LOBODA. Това събитие съвпада с излизането на летния хит «Революция” – първият сингъл от едноименния албум, който създава в съавторство с Юлия Осина-Фридман и Паша Сестрова.

На 9 април 2011 ражда дъщеричка – Евангелина. Бащата е Андрей Цар – хореограф и артдиректор при  Лобода. 

Нежният сингъл «Спасибо», написан от Лобода в първите месеци на бременности бележи нов период в творчеството и. LOBODA се снима бременна в деветия месец. Режисьор е Евгений Тимохин.

Премиерата на хита  “На Свете” е на сцената на Crimea Music Fest. Снимането на клипа, автор Алан Бадоев, е свързан с грандиозна хореоаграфска работа, прави се в центъра на Киев край една от метростанциите, чийто изход е затворен и става причина за огромни задръствания и стълпотворения. Песента обаче се задържа в челото на класациите няколко месеца.

В началото на 2012 LOBODA заминава в САЩ, където прави записи и се занимава с майсторски класове – вокал и хореография 

Снима клип и към една от песните  от  LIVE SHOW "НАЧАЛО" и новия си албум – “Облака”/Облаци/. 


На 12 април 2012  в Crystal Hall LOBODA представя  LIVE SHOW «Начало». През юни излиза видеото  «What about U», записано специално за шампионата EURO 2012. 

През август 2012 на фестивала «Crimea Music Fest» LOBODA изпълнява лиричната «40 Градусов» /40 градуса/.

През февруари 2013 излиза новият и сингъл  «Нежность»/Нежност/.
На 17 март 2013  - «Под лёд»/ Под леда



През май LOBODA започва украинско турне , в което представя спектакъла LIVE SHOW «НАЧАЛО.
 В края на юни 2013 получава почетното звание “Заслужен артист на Украйна”

На 25 октомври 2013 представя песента «Город под запретом»/Забраненият град/

На първи ноември 2013 излиза и първият и сингъл на украински «Кохана” /Любима/.

Моето лично мнение е, че с годините Светлана става все по-добра.  

Весела Христова

Източник на инф. - официалният сайт на певицата и др.


2 коментара:

  1. Здравейте





    Препорьчвам ви сериала хит



    Италианската булка




    Изльчен по Бтв



    И по Бтв Лейди

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте



    Ако искате



    Повторение на сериала хит Италианската булка




    Пишете на Телевизия Бтв Лейди за повторение на сериала хит Италианската булка



    ОтговорИзтриване