петък, 22 март 2013 г.

Биокартини в оризовите ниви или похвално слово за японската прецизност


Скоро на оризовите полета на Япония ще започне сеитбата. Четири месеца по-късно някои от оризищата ще се превърнат в истински гигантски картини. Авторите на рисунките съвсем не са художници, а обикновени фермери.


Изкуството на художественото засяване на ориз е сравнително младо - появило се  е през 1993. Първите "арт оризища" са край село Инакадате.
Тук от хилядолетия са отглеждали ориз, но с възникването на специфичния начин на сеитба, селото става обект на интерес за хиляди туристи.
Деветхилядното населено място се посещава годишно от 200 000 души, желаещи да видят ефектните посеви.

 

Една "оризова" картина обикновено заема 15 000 км. м.

Всеки април жителите на Инакадате се събират и обсъждат различни варианти на рисунки, които ще покрият определените за целта територии.

През май започва сеитбата. Образите се получават от различни сортове ориз - с бял, светлозелен и черен цвят на растението. Сеитбата представлява доста трудоемък процес - земеделците са до коляно във вода.


Септември е месецът, в който "биокартините" показват цялото си великолепие пред публиката.

Удивительные рисунки на полях в Японии, выполненные из разноцветных саженцев риса

Следвайки примера на трудолюбивите стопани от Инакадате, фермери от други села започнали да засяват по такъв начин оризищата си.
 И докато едни създават картини, вдъхновени от японския бит и фолклор, други се ориентират към образци на европейското изкуство.



Кога ли ще ги стигнем японците....
 
 http://www.kulturologia.ru/files/u15094/

Няма коментари:

Публикуване на коментар